Suyuq taomlar
Qiymali sho`rva
Go’shtni suyaklardan ajratib, suyakni qaynatib qo’yasiz, lahimini
qiymalaysiz. Sho’rvasiga piyoz, sabzi, pomidor, kartoshka va sarimsoq
tug’rab solasiz. Qiymaga mayin tug’ralgan piyoz qo’shib, tuz va murch
sepib, xom tuxum chaqib solasiz va yaxshilab mijiysiz. Ana shu qiymadan
kaftlar orasida dumalatib yong’oq kattaligidagi kiftalar yasaysiz.
Qozondan suyaklarni olib tashlab, qaynab turgan joyiga bitta – ikki –
tadan qilib kiftalarni solasiz va 20 – 25 minut mildiratib qo’yasiz.
Tayyor taomni 6 – 8 donadan kiymalari bilan kosalarga qo’yib, yuziga
mayin qirqilgan oshko’klardan solib mehmon dasturxoniga quyasiz.
Masalliq: qiymasiga 500 gr go’sht, 2 – 3 bosh piyoz, 1 dona tuxum, tuz
va murch ta`bga ko’ra olinadi; sho’rvasiga go’shtdan ajratilgan suyak, 2
– 3 bosh piyoz, 1 bosh sarimsoq, 2 dona kartoshka, 2 – 3 dona pomidor
solasiz, tuzni ta`bga qarab rostlaysiz.
Chuchvara sho`rva
Yog’liroq mol yoki qo’y go’shtidan suyaklarini ajratib kaynatib qo’ying.
Lahimidan qiyma qilasiz, bunga mayin tug’ralgan piyoz solib va tuz
sepib mijiysiz. Qattiqroq hamir qorib, zuvala qilib, sochiqqa o’rab 10 –
12 minut tindirib olganingizdan so’ng, avval jo’va keyin o’qlov
yordamida qalin – yupqaligini 1 – 2 mm qilib yoyasiz. Yoymadan xajmi 4×4
sm li jildlar kesasiz – da, har bir jildga bir choy qoshig’ida qiyma
solib chuchvaralar tugaysiz. Qozondagi suyaklarni olib, mayin tug’ralgan
piyoz, katta – katta kubik qilib tug’ralgan kartoshka va pomidor solib
qaynatasiz, bunga chuchvaralarni solib pishirasiz. Chuchvara sho’rvaning
yuzida qalqigach yana 3 – 4 minut qaynatib, so’ng kosalarga
taqsimlaysiz – da, yuziga chopilgan kashnich va murch sepib, mehmon
dasturxoniga qo’yasiz. Masalliq: sho’rvasi uchun go’shtdan ajratilgan
suyaklar, 2 bosh piyoz, 2 dona kartoshka, 2 – 3 ta pomidor, ta`bga ko’ra
tuz; xamiri uchun 300 gr oq un, 1 dona tuxum, 0,3 stakan iliq suv, 1
choy qoshig’ida tuz; qiymasi uchun 300 gr lahim go’sht, 3 – 4 bosh
piyoz, 1 choy qoshig’ida tuz, yarim choy qoshig’ida murch olinadi.
Ugra oshi
Qo’y go’shtini mayda to’g’rab suyaklarini ham chopib qozonga solasiz,
sovuq suv qo’yib qaynatasiz. Bunga mayda tug’ralgan piyoz, pomidor,
sabzi yoki kartoshka solib, 2 soat davomida mildiratib pishirasiz.
Chuchvaraga tayyorlagandek qilib oshxamir qorasiz, tindirasiz va
yoyasiz. Yoymadan eni 2 – 3 mm keladigan ugra kesasiz. Urvog’ini qoqib,
qaynab turgan sho’rvaning tuzini rostlaganingizdan keyin solib
pishirasiz. Ugra qozon yuziga qalqib chiqqandan so’ng yana 2 – 3 minut
qaynatiladi. Ugra oshiga go’shtni qiyma qilib solsangiz ham bo’ladi.
Tayyor taom, kosalarning yuziga murch va qirqilgan oshko’klar sepib,
dasturxonga keltiriladi. Masalliq: sho’rvasi uchun 500 gr go’sht, 2 – 3
bosh piyoz, 3 – 4 dona pomidor, 2 dona sabzi, 2 dona kartoshka, tuz
ta`bga ko’ra olinadi; xamiri uchun 300 gr oq un, 1 dona tuxum, 0,5
stakan suv, 0,5 choy qoshig’ida tuz kerak bo’ladi.
Qovurma sho`rva
Qo’y yog’ini mayda tug’rab eritib, jizzasini olib qo’yasiz. Go’shtni
kabobga tug’ragandek, bosh barmoqning birinchi bo’g’imi kattaligida
tug’rab, suyaklarini chopib, dog’ bo’lgan yog’da qovurasiz. Bunga halqa –
halqa tug’ralgan piyoz, pomidor solib, to pomidori ezilguncha
qovurganingizdan so’ng, parrak – parrak yoki kubik shaklida tug’ralgan
sabzi solasiz – da, yumshaguncha qovurasiz. Qozonga suv solishdan oldin,
katta kubik yoki parrak usulda tug’ralgan kartoshka solinadi va suv
qo’yib mildiratib qaynatiladi. Tuzini rostlab, qalampir ham qo’shing.
Batamom pishganda kosalarga taqsimlab, yuziga qirqilgan oshko’klar sepib
mehmon dasturxoniga qo’yasiz. Masalliq: 500 gr suy go’shti, 100 gr
dumba yog’, 500 gr kartoshka, 2 dona sabzi, 3 – 4 dona pomidor (2 osh
qoshig’ida tomat pastasi), 3 – 4 bosh, piyoz, 1 dona qalampir, tuz,
ziravor va yuziga sepiladigan oshko’k ta`bga ko’ra olinadi.
Mastava
Yog’liq go’shtni qiymalab, mayin tug’ralgan piyoz, tuz va murch qo’shib
mijiysiz. Qiymadan gilos kattaligida kiftalar yasaysiz. Suyakni qozonga
solib qaynab chiqqanidan so’ng, tug’ralgan piyoz, pomidor, kubik qilib
tug’ralgan sabzi, sholg’om yoki kartoshka va tayorlangan qiymani solib
40 – 45 minut davomida mildiratib kaynatasiz, tuzini rostlab, yuvilgan
guruchni solasiz – da, ezilib ketmay turib qozonni olovdan olasiz.
Taomni kosalarga quyib, yuziga qirqilgan yalpiz yoki kashnich, yo ko’k
piyoz solib mehmon dasturxoniga kel-tirasiz. Alohida idishda qatiq
beriladi. Masalliq: 500 gr go’sht, 3 – 4 bosh piyoz, 1 – 2 dona pomidor,
2 dona sabzi, 2 dona kartoshka yoki sholg’om,1,5 stakan guruch, tuz va
oshko’klar ta`bga ko’ra, qo’shish uchun 1 stakan qatiq kerak bo’ladi.
Moshxo`rda
Ushbu suyuq osh Toshkentda mehmon dasturxoniga qo’yiladigan taomlardan
eng mashhuri hisoblanadi. Go’sht va yog’ni mayda qilib tug’raysiz,
piyozni xalqa – xalqa, pomidorni parrak – parrak, sabzi bilan
kartoshkani kubik shaklida tug’raladi. Jizzasi olingan qo’y yog’i
dog’langach, yuqoridagi masalliqlarni birin – ketin solib, me`yoriga
yetguncha jazlaysiz. Moshxo’rdaga mayda tug’ralgan po’stdumba
ishlatsangiz ham bo’ladi. So’ng suv qo’yib, hali qaynab chiqmasdan
moshni solasiz va mildiratib qaynatasiz. (Mehmon kelgunga qadar moshni
xas – cho’pdan tozalab, yuvib qo’yganingiz ma`qul, aks holda shoshib
qolasiz). Mosh ochilgach yuvilgan guruch qo’shib yana 20 minutcha
qaynatsangiz pishadi. Ovqatning tuzi moshi to’la pishgandan keyin
rostlanadi. Tayyor taomni dasturxonga tortishdan 10 – 15 minut oldin
olovdan olib, dam yedirasiz va kosalarga qo’yib, yuziga qirqilgan
kashnich, rayhon yoki yalpiz sepib mehmon dasturxoniga qo’yasiz. Alohida
idishda albatta qatiq beriladi. Masalliq: 500 gr go’sht, 100 gr dumba
yog’, 1,5 stakan mosh, 1,5 stakan guruch, 2 bosh piyoz, 1 dona sabzi, 2 –
3 dona pomidor, 1 dona kartoshka, tuz, qalampir, oshko’k va qatiq
talabga ko’ra olinadi.
Qatiqli xo`rda
Go’sht, piyoz, pomidor, sholg’om sabzidan olib, mayda kubik (1 sm2)
to’g’raysiz. Guruch yoki oqushoqni tozalab, yuvasiz va hamma masalliqa
tuz va ziravorlar sepib, yaxshilab mijib aralashtirasiz. Tayyor
masalliqning yuzini yopib qo’yasiz, oradan 5 – 10 minut vaqt o’tgach,
qozonga solasiz va ustidan suv quyib mildiratib qo’yasiz. Guruchi
yumshaganda pishgan hisoblanadi. Tayyor taomni olovdan olib, 10 – 12
minut dam yedirib tobini chiqargach, qozonning uzida qattiq qo’shib
aralashtirasiz va kosalarga quyib, yuziga oshko’k (kashnich, rayhon)
sepib keltirasiz. Masalliq: 300 gr lahim go’sht, 300 gr guruch (oqushoq)
2 bosh piyoz, 2 dona sabzi, 2 dona pomidor, 1 dona sholg’om, 3 litr
suv, 1 kosa qattiq, ta`bga ko’ra tuz, ziravorlar va kashnich kerak
bo’ladi.
Комментарии
Отправить комментарий